In december 2022 bood demissionair minister-president Mark Rutte namens de Nederlandse staat excuses aan voor het slavernijverleden. Rutte stelde, naar een citaat van de kunstenares Serana Angelista, dat ‘we niet alleen het verleden delen, maar ook de toekomst. Dus zetten we vandaag een komma, geen punt.’
Op de Dag tegen Racisme en Discriminatie organiseren wij een conferentie om gezamenlijk te verkennen wat er na ‘de komma’ komt. Aan de hand van multidisciplinaire dialoog belichten we de impact van dekolonisatie. Welke lessen putten we uit het verleden voor een gezamenlijke toekomst? En hoe maak je een verleden beschikbaar voor de toekomst, als het niet in beeld of geluid is gevat?
Ook het publiek wordt op deze dag van harte uitgenodigd om hun eigen vragen, belevingen en visies te delen. Bijdragen vanuit het publiek worden vervolgens meegenomen in het programma van de Rotterdamse eindconferentie van het herdenkingsjaar.
Praktische informatie
Datum
Donderdag 21 maart 2024
Waar?
De Doelen, Eduard Flipse Zaal, Schouwburgplein 50, 3012 CL Rotterdam
Voor wie?
Iedereen met belangstelling voor een inclusieve en gelijkwaardige samenleving.
Programma
14:30 – inloop en drankje
15:00 – welkomstwoord: dagvoorzitter Dounia Jari
15:10 – openingsact: Shevani D.K., spoken word artist
15:15 – sprekers:
Stevie Nolten (Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid)
Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst
Drs. Eneida Delgado Silva-Fransman (Psychologiepraktijk SANE)
16:00 – bijdragen vanuit het publiek
16:30 – pauze
16:45 – panelgesprek “Wat komt er na de komma?” met de sprekers plus Maureen Mollis (Gemeente Rotterdam), geleid door Dounia Jari
17:15 – drankje en ruimte voor ontmoeting
17:30 – einde
Met bijdragen van o.a.:
Dounia Jari (dagvoorzitter)
Dounia Jari is expert op het gebied van seksuele diversiteit en Islam, en medeoprichter van het European Queer Muslim Network.
Shevani D.K (spoken word artist)
Shevani, alias Densasi, maakt muziek en is nu meer dan 5 jaar spoken word artist. De spontane en enthousiaste Shevani wil haar publiek inspireren en motiveren met haar artistieke teksten. Shevani: ‘Door over taboes te praten en een open boek te zijn in de verhalen die ik deel, hoop ik mijn luisteraars te inspireren onbeschaamd hunzelf durven te zijn’.
Stevie Nolten (spreker/panel)
Stevie Nolten (zij/haar) werkt als dekoloniaal archiefonderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Ze zet zich in voor het ontsluiten, democratiseren en repatriëren van koloniaal erfgoed materiaal, om samen met ondervertegenwoordigde gemeenschappen stiltes in het archief aan te vullen. Op weg naar een rechtvaardige en meerstemmige vertelling van onze gedeelde geschiedenis. Naast haar onderzoekswerk is Stevie gemeenteraadslid in Utrecht.
Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (spreker/panel)
De stichting heeft als doel: het vergroten van de kennis en het bewustzijn van de geschiedenis die inwoners van Rotterdam met elkaar delen, ter vergroting van wederzijds begrip en respect en ter versterking van de multi-etnische samenleving in heden en toekomst. In het bijzonder stelt de stichting zich ten doel aandacht te schenken aan de gedeelde geschiedenis die direct of indirect het gevolg is van de rol die Nederland heeft gespeeld als koloniale mogendheid in verschillende delen van de wereld en de manier waarop die geschiedenis doorwerkt in hedendaagse beeldvorming en sociale en culturele codes.
Drs. Eneida Delgado Silva-Fransman (spreker/panel)
Drs. Eneida Delgado Silva-Fransman is eigenaresse van de gepassioneerde psychologiepraktijk SANE. Haar focus ligt op rouwverwerking, identiteit en erfgoed. In 2023 kwam haar boek “From Ashes to Beauty: Understanding Your Life’s Training” uit.
Maureen Mollis (panel)
Maureen is leider van het gemeentelijk programma voor koloniale en slavernijgeschiedenis van de stad Rotterdam. Over zichzelf vertelt zij: “Ik hou van Nederland – ik ben hier opgegroeid. Als ik over de Erasmusbrug fiets, zie je een zwarte vrouw. Maar ik ben niet zomaar een gekleurde vrouw – ik ben Maureen, ik ben Rotterdamse, ik ben moeder en partner en trots dat ik voor de stad werk. Ik ben me er terdege van bewust dat de welvaart van Rotterdam is verdiend ten koste van anderen, en dat is geen prettige gedachte.”
Yasemin Demirözcan (fototentoonstelling)
Op deze conferentie is een tentoonstelling te zien van de fotografe Yasemin Demirözcan, onder andere bekend van HA!R POWER.