Direct naar de content
logo RADAR

Wat maakt een ruimte écht toegankelijk?

Toegankelijkheid is belangrijk voor ons allemaal. Hoe is het om elke dag barrières mee te maken, door de hele stad heen? Samen gaan we in gesprek over wat een ruimte écht toegankelijk maakt. Want een ruimte komen we niet alleen binnen met ons lijf, maar vooral gewoon: als mens.

IDEM neemt je mee in de ervaringen van verschillende mensen die Rotterdam navigeren. Hoe komt de wereld op je over als je slechtziend bent, of rolstoelgebruiker, of overprikkeld, of Doof? Hoe herken je belangrijke signalen hierover, bijvoorbeeld op de werkplek, op het schoolplein, en in het OV? En waar liggen de verborgen vraagstukken?

Kom naar ons kennisatelier op donderdag 30 mei om meer te leren over toegankelijkheid, en hoe jij als professional binnen het sociaal domein ermee te maken krijgt. IDEM biedt concrete handvatten voor het signaleren, bespreken en verbeteren van barrières. Laat je inspireren door krachtige personen, en ervaar samen hoe toegankelijkheid doorwerkt in jouw dagelijkse bezigheden.

 

Praktische informatie 

Datum 
Donderdag 30 mei 2024

Waar? 
Huis van de Wijk De Nieuwe Branding, Isaäc Hubertstraat 153, 3034 CS Rotterdam

Voor wie?  
Rotterdamse sociaal professionals die zich (willen gaan) inzetten voor een inclusieve stad, en met elkaar kennis en ideeën willen uitwisselen over de thema’s inclusie, discriminatie, emancipatie, en toegankelijkheid.

Programma

09:30 – Inloop

10:00 – Welkomstwoord en kennismaking

10:30 – Keynote speakers met interactieve workshops:

Jennifer Bakboord (Oogvereniging) – ervaringsdeskundigheid slechtziendheid

Jochem Verdonk (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) – ervaringsdeskundigheid rolstoelgebruik & deskundigheid Doven-inclusie

Milan Mauro Haro (Antidiscriminatievoorziening RADAR) – praktische handvatten voor inclusie

13:15 – Netwerklunch

 

Keynote sprekers

Jennifer Bakboord is 52, en sinds 18 jaar slechtziend. Ze is ondernemer en coördinator voor jongeren bij de Oogvereniging. Als deskundige neemt ze graag haar publiek op een speelse, enthousiaste manier mee in haar eigen dagelijkse ervaringen. Naast haar werkzaamheden bij de Oogvereniging is Jennifer masseuse via The Chairmen At Work, een vereniging van blinde en slechtziende masseurs.

Jochem Verdonk is een ervaren adviseur en trainer met expertise in diversiteit & inclusie, en de meerwaarde daarvan voor organisaties. Daarnaast is hij (parttime) beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij leeft inclusie en diversiteit op dagelijkse basis, en spreekt dus ook uit geleefde ervaring. Zijn doel is een samenleving waaraan iedereen vanzelfsprekend kan meedoen. Het goede nieuws: het kan met kleine, eenvoudige aanpassingen al veel beter.

Milan Mauro Haro is een gedreven student Sociaal Werk en aspirerend ondernemer. Hij houdt zich veel bezig met sociale zaken. Daarnaast is hij een groot voorstander van toegankelijkheid en inclusie voor iedereen, in ieder domein. Zijn kennis wordt onderstreept door zijn interesses op gebieden als bestuur, beleid, economie en discriminatie. Zijn streven naar vooruitgang is gegrond in zijn affiniteit met RADAR en betrokkenheid bij deze kwesties.